STIPENDISTI FONDA ZA MLADE TALENTE NA RADIONICI MUP-A

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković otvorili su nedavno radionicu na kojoj su se stipendisti Fonda za mlade talente informisali o radu i najnovijim tehnologijama koje se koriste u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije.

“Srbija prepoznaje mlade i njihovu važnu ulogu u društvu. Mladi su sadašnjost i budućnost, resurs inovacija i pokretačka snaga i imajući ovo u vidu Ministarstvo omladine i sporta prepoznalo je neophodnost ostvarivanja kontinuiranog i sistematskog ulaganja u razvoj i uspostavljanje partnerskog odnosa mladih i države, i pokrenulo inicijativu za realizaciju radionice za stipendiste Fonda za mlade talente u Sektoru za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije MUP-a”, izjavio je državi sekretar za omladinu Borovčanin.

Pozdravljajući više od 50 najboljih studenata-stipendista Fonda, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije Slobodan Nedeljković naglasio je da radionica ima za cilj afirmaciju primene savremenih tehničko-tehnoloških rešenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova i podršku mladim talentima i njihovom daljem stručnom usavršavanju u Srbiji.

On je dodao kako će studenti imati priliku da vide neka rešenja iz oblasti elektronske uprave koja imaju za cilj da olakšaju građanima rešavanje zakonskih obaveza na savremen i bezbedan način bez odlaska u policijske stanice, primenu veb aplikativnog razvoja i razvoja aplikacija na mobilnim uređajima za pristup podacima i informacijama koje se nalaze u evidencijama MUP-a.

Stipendistima je prikazana primena savremenih tehnoloških rešenja koja omogućavaju korišćenje prostornih podataka i praćenje lokacija mobilnih terminala koje koriste pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova za ostvarivanje sigurne i bezbedne komunikacije, putem TETRA digitalne radio mreže, kao i mobilni komandno – kontrolni komunikacioni sistemi za nadzor i postupanje u obezbeđivanju javnog reda i mira i obezbeđivanje državne granice.

Realizovana je i poseta personalizacionom centru u kome se izrađuju sva identifikaciona dokumenta građana, kao i poseta elektronskom računarskom TETRA komunikacionom centru.

Sva prikazana rešenja olakšavaju rad policijskim službenicima, a u funkciji su borbe prtiv kriminala, kontrole državne granice i drugih policijskih poslova – povećanja stepena bezbednosti građana Republike Srbije.

Radionici za stipendiste Fonda za mlade talente pod nazovom „Nove informaciono komunikacione tehnologije i njihova primena u MUP RS “ organizovanoj prisustvovalo je preko 50 stipendista Fonda sa različitih visokoobrazovanih institucija iz zemlje i inostranstva.

 Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva omladine i sporta su istakli značaj organizovanja ovakvih radionica gde će se stipendisti Fonda bliže upoznati sa radom i aktivnostima  MUP-a, a značajno je i naglasiti da su državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Slobodan Nedeljković zaključili da će na nivou oba ministarstva biti upućena inicijativa da najboljim polaznicima radionice bude omogućena stručna praksa  u Ministarstvu unutrašnjih poslova koja će biti realizovana u narednim mesecima.

Partneri

Top