PREDSTAVNICA SRBIJE NA SAMITU JEDAN SVET MLADIH U DABLINU

U periodu između 15-18. oktobra Milena Milićević, profesor Fakulteta za inženjerski menadžment i alumnista Fonda za mlade talente, boravila je u Irskoj na Samitu Jedan svet mladih (One Young World) kao OYW Ambasador za Srbiju i Koordinator za 18 zemalja u Evropi. Ovaj Samit je jedinstven po tome što mladi između 18-30 godina učestvuju u predavanjima svetskih lidera sa ciljem da se povežu i uključe u rešavanje problema od globalnog značaja kao što su: klimatske promene, poboljšanje ljudskih prava u post-konfliktnim područjima, održivi razvoj i smanjivanje nezaposlenosti zahvaljujući preduzetništvu mladih.

Razgovor o projektu pomirenja u regionu Ove godine mladima iz preko 190 zemalja su se obratili prva Predsednica Irske, Meri Robinson, bivši Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan, muzičar i aktivista Bob Geldof, Nobelovac Profesor Muhamed Junus, sportista Boris Beker, svetska šampionka u jedrenju Elen MekArtur i zagovornica održivosti u proizvodnji i potrošnji (circular economy), Predsednici iz Latinske Amerike koju su mladi širom sveta ocenili kao najoptimističniji kontinent u istraživanju kompanije Telefonika, Entoni Dženkins, Generalni direktor Barkliz grupe, Pol Polman, Generalni direktor kompanije Uniliver i mnogi drugi.

Sledeći Samit Jedan svet mladih se održava u novembru 2015. godine u Bangkoku. Do tada će mladi iz Srbije imati priliku da prate intervjue i projekte sa svetskim liderima na platformi MUNPlanet, kao i na zvaničnom sajtu Samita; dok će uživo biti prilike da se prisustvuje događajima u saradnji sa pomenutim partnerima, EXIT Fondacijom i Fakultetom sa inženjerski menadžment koji su podržali put profesorke Milene Milićević na Samit Jedan svet mladih 2013 u Johanezburgu. Fond za mlade talente će obaveštavati sve zainteresovane o novih aktivnostima sa ciljem da podstakne više međunarodnih projekata u Srbiji.

Kejt Robertson i Dejvid Džouns su pokrenuli Samit Jedan svet mladih 2009. godine sa ciljem da daju prostor mladima za reforme i rešavanje ključnih pitanja današnjice.

Partneri

Top