Почетак рада мреже France Alumni

У среду 23. маја, амабасадор Француске, Фредерик Мондолони, примио је у резиденцији Француске, више од 200 бивших студената и истраживача, као и бројних званичника српских универзитета, представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства омладине и спорта - Фонда за младе таленте Републике Србије.

France Alumni је онлајн платформа намењена бившим студентима француског високообразовног система, коју је покренуло Министарство за Европу и спољне послове Француске. Она броји више од 165.000 чланова у свету. Амбасада Француске у Србији и Француски институт у Србији обележили су почетак рада српске мреже France Alumni у среду 23. маја 2018. године у резиденцији Амбасаде Француске у Београду.

France Alumni Serbie је вишејезична платформа чија је амбиција да окупи, информише и орјентише иностране студенте који су имали додира са француским високообразовним системом. Она пружа подршку студентима пре, током и након студија, окупља их у заједничку мрежу и омогућава им да вреднују свој боравак у Француској у професионалном окружењу. Платформа има за циљ и да окупи све особе које су радиле у Француској или сарађивале са Француском на разним пројектима.

Са покретањем платформе France Alumni Serbie, Амбасада Француске у Србији намерава да учврсти и ојача односе са заједницом српских алумниста посебно кроз реализацију годишњака мреже алумниста и разговор о њиховим искуствима. Српски чланови ће, на тај начин, моћи да разговарају једни са другима, да искористе професионалне могућности за тражење посла, развој каријере, обуке или стипендије, али и да буду у току са француским културним актуелностима.

Сваке године :

  • више од 750 српских студената и истраживача оствари неку мобилност са Француском;
  • спроведе се двадесетак билатералних научно-истраживачких пројеката;
  • четрдесетак студената похађа двојни програм мастера из менаџмента у култури и права које заједнички спроводе српски и француски универзитети;
  • српски функционери остварују размене и студијске боравке са својим француским колегама.

Интернет страница www.serbie.francealumni.fr од сада је оперативна и окупља све бивше српске студенте француског високообразовног система који су се сами регистровали. С тим у вези позивамо све стипендисте Фонда за младе таленте који студирају или су студирали у Француској да се региструју.

 

Партнери

Top