NAJBOLjI STUDENTI U NAJBOLjIM KOMPANIJAMA

Pored finansijske pomoći u vidu stipendija i nagrada, Fond za mlade talente najbolje studente Srbije spaja s uspešnim kompanijama i tako im pomaže da naprave prve profesionalne korake. Svoje utiske i iskustva s nama je podelila Tamara Stojanović, koja je zaposlena u kabinetu generalnog direktora NIS Gaspromnefta.

Tamara_620x0

Kakva su ti iskustva nakon godinu dana rada u jednoj od najuspešnijih internacionalnih kompanija?

Znala sam da je NIS velika kompanija, ali nisam znala da to je to toliko moćan i razgranat sistem koji pokriva veliki broj različitih delatnosti. To podseća na sklop zupčanika, gde je svaki specijalizovan za određenu radnju, a opet su zajednički usmereni kao istom cilju - i to mi se dopada.

Kao filolog po obrazovanju, koje su ti veštine naučene na studijama najviše koristile u radu? Za posao kojim se bavim vrlo je važno jezičko izražavanje, usmeno i pismeno, a to je veština koja se brusi na studijama jezika. Takođe, veštine komunikacije koje sam stekla posle višegodišnjeg iskustva u nastavi su mi značajno pomogle u uspostavljanju i održavanju dobrih odnosa sa svim saradnicima.

Koje veštine si naučila prilikom rada u NIS-u, a da su ti tokom studija bile nepoznanica?

Stekla sam mnoga znanja o biznisu uopšte a posebno o energetskom sektoru. Veštine koje sam unapredila na svom radnom mestu jesu upravljanje vremenom, brzo donošenje odluka, efikasan rad pod stresnim okolnostima.

Kako funkcioniše administracija u NIS-u? Koja su tvoja zaduženja?

Cilj NIS-a jeste da svoju administraciju učini što efikasnijom, kako bi se neophodne procedure sprovodile brže i lakše. Zbog toga stalno radimo na unapređenju i optimizaciji poslovnih procesa, u svim sektorima kompanije. Moja zaduženja se tiču opštih administrativnih poslova, sa usmerenjem na optimizaciju internih poslovnih procesa.

Kolika je bila uloga Fonda za mlade talente u tvom obrazovanju, a i kasnije i prilikom zapošljavanja?

Uloga Fonda je bila značajna, najpre zbog vrlo konkretne pomoći tokom studija (stipendija mi je omogućila usavršavanje u Estoniji), a kasnije i zbog podrške koju sam dobila po povratku i to u vidu radionica, seminara i savetovanja.

Koliko je, prema tvom mišljenju, značajno za studente što država Srbija brine o najboljima kroz aktivnosti Fonda za mlade talente?

Vrlo je značajno što postoji Fond za mlade talente, jer verujem da mnogi studenti ne bi bili u mogućnosti da se obrazuju u inostranstvu i time bi mnogi talenti ostali neistraženi, što je bi bila velika šteta. Ovako, studenti imaju mogućnost da otputuju, da nauče, da steknu jedinstvena znanja i veštine i da onda, opet uz podršku Fonda, nađu mesto gde će ta znanja i veštine moći najbolje da iskoriste.

Kao student koji se studirao u inostranstvu koliko smatraš da je značajno da država podržava usavršavanje studenata iz Srbije na najboljim svetskim univerzitetima i koliko je bitan njihov povratak u zemlju posle završenih studija?

Stipendiranjem darovitih studenata Srbija kao država pokazuje da vrednuje obrazovanje uopšte i da veruje da ulaganje u mlade ljude nosi sa sobom potencijal za rast i napredak. Naravno, da bi se taj potencijal ostvario, ključno je da se stipendisti vrate u zemlju i da ovde nađu mesto gde će raditi ono za šta su se školovali.

Koja su ti očekivanja i planovi u narednom periodu vazano za razvoj karijere?

Volela bih da se u budućnosti specijalizujem za određeni segment poslovanja i da se u tom polju dalje usavršavam. Kao filologu koji se posebno interesuje za međukulturne razlike, bilo bi mi posebno interesantno da se bavim upravo tim razlikama i da istražim njihov uticaj na poslovanje kompanije.

Partneri

Top