FOND ZA MLADE TALENTE NA „PUTUJUĆEM SAJMU STIPENDIJA“ FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI

4. novembra 2014. godine održan je peti po redu „Putujući sajam stipendija“ u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, čiji je organizator Francuski institut u Srbiji, a na  kojem je učestvovalo Ministarstvo omladine i sporta – Fond za mlade talente.

U okviru sajma posetiocima su prezentovane mogućnosti studiranja u Francuskoj kroz razne studijske programe koji omogućavaju univerziteti u Francuskoj, kao i frankofonim studijskim programima u Srbiji i na Balkanu.

Sajmu je prisustvovao veliki broj zainteresovanih studenata koji su iskoristili priliku da se informišu i o aktuelnom konkursu Fonda za stipendiranje studija u Republici Srbiji, koji je namenjen studentima završnih godina osnovnih akademskih i master akademskih studija.

sajam

Prilikom otvaranja sajma prisutnima se obratio Vladimir Bumbaširević, rektor Univerziteta u Beogradu i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je pozdravila izlagače na sajmu i posetila štand Fonda za mlade talente, istakavši značaj saradnje Ministarstva omladine i sporta – Fonda za mlade talente i ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u cilju podrške mladim talentima koji svoje studije nastavljaju na najboljim francuskim univerzitetima i fakultetima.

Podsećamo da je Protokol o saradnji Ministarstva omladine i sporta - Fonda za mlade talente sa Francuskim institutom u  Srbiji potpisan 11. juna 2013. godine, a na osnovu ovog protokola Francuski institut obezbeđuje stipendiju vlade Francuske, koja pokriva troškove studentskog socijalnog osiguranja u Francuskoj i status „stipendiste francuske vlade“, svakom srpskom studentu koji dobije stipendiju „Dositeja“ koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije, a koji upisuje master ili doktorske studije iz oblasti inženjerstva, prirodnih nauka, prava ili političkih nauka, izuzimajući sve ostale oblasti.

Takođe, u junu 2013. godine potpisana je i Izjava o namerama sa Francuskom ambasadom u Srbiji u cilju jačanja obrazovne i univerzitetske saradnje, kao i razmene studenata.

Partneri

Top