slide 10
slide 9
slide 6
slide 5
slide 4
 
 
 

Потписан уговор о сарадњи Фонда за младе таленте Републике Србије са Амбасадом Републике Француске

Министарка младине и спорта проф. др Алиса Марић и Амбасадор Републике Француске у Србији, његова екселенција Франсоа-Гзавије Денио, потписали су уговор о успостављању везе између програма стипендија „Доситеја“ Фонда за младе таленте Републике Србије и програма стипендирања Француске владе, који додељује Француски институт у Србији уз подршку Амбасаде Републике Француске у Србији.

Министарка Марић је по потписивању уговору истакла да је бити француски ђак у нашем народу увек била одредница за посебност и врсту образовања изнад уобичајене, и изразила жељу да се та традиција врати:

-У кратком времену смо успели да промовишемо генерацију најбољих, добитнике стипендије „Доситеја“, чиме смо показали да водимо рачуна о омладини и бринемо о њиховој перспективи. Наши партнери су препознали да су наши стипендисти најбољи међу најбољима, жељни стицања знања, као и да то знање сутра примене у Србији. Прилике да се унапреди и побољша сарадња два пријатељска народа увек драгоцене, а нарочито када се тичу конкретне и непосредне будућности као што је то сада случај. Зато   наша данашња свечаност намеће и извесну врсту одговорности на нас да оно што данас потпишемо буде практично реализовано будући да се тиче најуспешнијих младих људи Србије, њеног јемства за очекивани, и надајмо се,  скори напредак-рекла је министарка омладине и спорта, и додала да у времену када се бројне земље у свету суочавају са проблемом „одлива мозгова“, Фонд за младе таленте Републике Србије, као известан вид механизма за спречавање овог процеса, представља системско решење којим Србија настоји да капацитет, потенцијал и перспективност њеног подмлатка реализује и оствари на најефикаснији начин.

-Француска нам отвара своја врата, пружа могућност да развијемо размену студената и развијемо традиционално пријатељство два народа-закључила је Алиса  Марић, и захвалила амбасадору Дениоу на његовом искреном пријатељству према нашој земљи.

 Амбасадор Француске је нагласио да обука српске интелектуалне елите у Француској подстиче везе између Француске и Србије, пошто стипендисти француске владе представљају снажан ослонац у разним облицима сарадње између ове две земље:

-Француски институт у Србији доделио је 28 стипендија за мастер и докторске студије у Француској за универзитетску 2013-2014 годину, од којих 54 % студира природне науке, 21 % друштвене науке, а 25 % уметност. Овај споразум ће свакако допринети стварању нових партнерстава и већој мобилности младих, а тиме и унапређењу односа између наших земаља.

Амбасада Француске подржава рад АDEF-а, удружења које окупља више од 250 бивших студената у Француској или дипломаца француско-српских студија у Србији, а има привилеговане односе са Амбасадом Француске, Француским институтом и француским предузећима у Србији. -рекао је Њ.Е. Денио.

 У наставку свечаности Бруно Масон, директор за индустријске операције групе Michelin-Tigar Tyres, потписао је споразум о сарадњи са директором Француског института Жан-Лик Гестером и истакао да компанија Michelin-Tigar Tyres већ стипендира најбоље ђаке пиротске гимназије.


Коментари