slide 10
slide 9
slide 6
slide 5
slide 4
 
 

Питања и одговори

Поштовани садашњи и будући стипендисти Фонда,

У овом делу сајта Фонда за младе таленте се налазе одговори на најчешће постављена питања стипендиста Фонда и ученика и студената који желе да конкуришу за награду и стипендију. На овај начин желимо да помогнемо свим младим колегама и колегиницама који имају одређена питања и недоумице у вези са конкурсима Фонда, условима и критеријумима за добијање стипендије или награде, као и уговорним обавезама. У наставку текста су најчешћа општа питања у вези са радом, активностима, конкурсима, условима и критеријума за добијање стипендија и награда Фонда за младе таленте.

Након питања и одговора на општа питања следе линкови најчешћих питања и одговора разврстаних по неколико категорија (Конкурс за студије у Републици Србији, Конкурс за студије у иностранству, Конкурс за награђивање ученика средњих школа за постигнуте успехе у земљи и иностранству, уговорне обавезе и правдање стипендије) која можете преузети кликом на линк.

_____________________________________________________________

Да ли Фонд за младе таленте Републике Србије додељује награде/стипендије за постигнуте успехе ученика основних школа у Републици Србији? У складу са Одлуком о образовању Фонда и Законом о младима који дефинише да су млади сви од 15 – 30 година, Фонд није у могућности да финансијски помаже ученике основних школа са територије Републике Србије.

Које програме стипендирања и награђивања има Фонд за младе таленте? Фонд за младе таленте на годишњем нивоу расписује три конкурса, у складу са Одлуком о образовању Фонда. То су : Конкурс за стипендирање завршних година основних и мастер академских судија у Републици Србији, Конкурс за стипендирање мастер и докторских студија у иностранству и Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству.

На који начин могу заказати састанак у Фонду? Састанак са представницима Фонда за младе таленте можете заказати слањем мејла – захтева на е-mail адресу fond@mos.gov.rs. У мејлу је неопходно навести тему састанка, а о термину састанка ће Вас Радна група Фонда обавестити.

Која је адреса Фонда за младе таленте? Адреса Фонда за младе таленте је : Булевар Михајла Пупина 2, Палата Србија ( стара зграда СИВ-а), 11070 Нови Београд

Који је контакт телефон Фонда за младе таленте? Све неопходне информације о стипендијама и наградама које Фонд додељује можете добити позивом на број : 011/311-07-85, сваког радног дана од 9 до 12 часова.

Како Фонд за младе Републике Србије врши исплату стипендија и награда? Фонд све своје исплате врши на приватне текуће рачуне добитника отворене у некој од банака које послују на територији Републике Србије.

Да ли Фонд за младе таленте пружа финансијску помоћ студентима који су лошијег социјалног статуса, односно, да ли своја средства додељује мимо конкурса које расписује на годишењем нивоу? Фонд за младе таленте на жалост није у могућности да своја средства додељује мимо конкукурса које расписује на годишњем нивоу и у складу са Одлуком о образовању Фонда за младе таленте.

Да ли Фонд за младе таленте обезбеђује финансијску помоћ за стручне праксе, одласке на семинаре у земљи и иностранству? Фонд за младе таленте није у могућности да финансира стручне праксе и одласке на семинаре у земљи и иностранству, све своје активности спроводи у складу са Одлуком о образовању Фонда и путем расписаних конкурса.

Да ли Фонд стипендира/награђује кандидате који немају пребивалиште у Републици Србији? Један од основих услова за добије награде/стипендије Фонда за младе таленте је тај да кандидат мора да има пребивалиште на територији Републике Србије, као и да буде држављанин исте.

Када се расписију конкурси Фонда на годишњем нивоу? Конурс за награђивање средњошколаца за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству распсисује се сваке године у периоду фебруар – март, Конкурс за стипендирање студија у Републици Србији сваке године у периоду септембар – октобар и Конкурс за стипендирње студија у иностранству се распију до краја године.

Да ли Фонд за младе таленте помаже стипендисте приликом проналаска посла? Фонд за младе таленте нема механизме помоћи када је у питању запослење, али се у складу са својим могућностима, потписивањем Протокола о сарадњи са успешним компанијама у Републици Србији и јавним институцијама труди да омогући својим стипендистима стицање првог радног искуства кроз програме стручне праксе и радионица.

Како се могу пријавити на неки од програма стручних пракси или радионица?
Фонд за младе таленте праксе и радионице реализује у договору са компанијама и о терминима и условима за учешће обавештава стипендисте путем сајта www.fondzamladetalente.rs и путем ФБ странице Фонда за младе таленте.

Желео бих да учествујем у промотивним активностима Фонда. На који начин могу да се пријавим?
Уколико желите да учествујете у промотивним активностима Фонда (медијски наступи, интервјуи, учешћима на свечаностима итд..) можете се пријавити на мејл vladimir.javor@mos.gov.rs уз напомену у ком облику промотивних активности желите да учествујуете.

Да ли Фонд за младе таленте издаје препоруке својим стипендистима?
Фонд за младе таленте сваком стипендисти на његов лични захтев може доделити потврду о стипендирању. Захтев за издавање потврде можете доставити на мејл адресу fond@mos.gov.rs уз обавезно наведени разлог због чега Вам је неопходна потврда.

Имам питање, сугестију и предлог за Фонд за младе таленте. На који начин могу да је доставим?
Свако питање, сугестију или предлог можете послати на адресу : Булевар Михајла Пупина 2, 11070 Нови Београд, Палата Србија (стара зграда СИВ-а), Министарство омладине и спорта – Фонд за младе таленте, или путем мејла fond@mos.gov.rs

Да ли могу да преузмем своју плакету Доситеја коју нисам преузео/ла на свечаности одржаној 2012. године?
Плакете Доситеја се могу преузети у календарској години у којој је свечаност организована. Све плакете које се нису преузеле дуже од једне године се архивирају са пријавом стипендисте и не може се преузимати.
 

КЛИКОМ НА НЕКИ ОД СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ НАЈЧЕШЋЕ ПОСТАВЉЕНА ПИТАЊА КОЈА СЕ ТИЧУ КОНКУРСА КОЈЕ ФОНД ЗА МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ РАСПИСУЈЕ НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ И ПИТАЊА У ВЕЗИ СА  УГОВОРНОМ ОБАВЕЗОМ И ПРАВДАЊЕМ СТИПЕНДИЈЕ:

1. Конкурс за стипендирање завршних годинама основних академских и мастер академских студија у Републици Србији

2. Конкурс за стипендирање студената који своје мастер и докторске студије настављају у иностранству

3. Конкурс за награђивање ученика средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству

4. Уговорне обавезе и правдање стипендије