slide 10
slide 9
slide 6
slide 5
slide 4
 
 
 

ДОДЕЉЕНЕ ПЛАКЕТЕ СТИПЕНДИСТИМА КОЈИ СТУДИЈЕ НАСТАВЉАЈУ У ИНОСТРАНСТВУ

Министарка омладине и спорта проф. др Алиса Марић уручила је  25. децембра, у Палати Србија, плакете добитницима стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије „Доситеја“ који студије настављају у иностранству у школској 2012/2013. години.

Школовање на престижним европским и светским универзитетима наставиће 427 студената, које ће стипендирати Фонд за младе таленте у износу од 795.000 динара по студенту, за једну школску годину.

Министарство омладине и спорта и Фонд за младе таленте стипендирањем најбољих студената који уписују или настављају студије на факултетима у иностранству, улаже у будућност и развој наше земље – истакла је министарка Марић и додала да би најобразованији и најкреативнији део популације требало увек да буде у првом плану.

Према њеним речима, задатак наше омладине је да се труди и предано ради на себи, а Министарство омладине и спорта и Фонд за младе таленте, највећи државни фонд за стипендирање у региону, има главни циљ да их подржи у томе.

Министарка је истакла да улагањем у најуспешније студенте у иностранству, који имају обавезу да се врате у Србију, држава спречава одлазак младих из земље, али и омогућава њихову врхунску едукацију на престижним светским универзитетима.

Није нам циљ да приврженост европским интеграцијама показујемо шаљући даровите појединце у свет са картом у једном правцу. Желимо да њихов таленат обогатимо најквалитетнијим образовањем и вратимо их у земљу, како би је они својим  знањем у будућности учинили равноправним делом  тог истог развијеног света – рекла је Марић.


Свечаности у Палати Србија присуствовао је и министар финансија и привреде и члан Фонда за младе таленте мр Млађан Динкић који је нагласио да држава без студената не би могла да буде јака.

Држава је у тешкој финансијској ситуацији, али никада нисмо и нећемо штедети на знању. Повећан је буџет за талентоване студенте, а наш је циљ да што више младих добије мотив и увери се да држава рачуна на њих и брине о њима – рекао је Динкић.

Један од добитника стипендије Слободан Миловановић, студент завршне године примењене математике на удруженом мастер програму КТХ у Стокхолму и ТУ у Берлину, захвалио се министарству и Фонду за младе таленте што препознају значај студената и награђују их за постигнуте резултате.

Свечаности су присуствовали и државни секретар за омладину Ненад Боровчанин и помоћник министра за омладину Снежана Клашња.

Фонд за младе таленте је до сада издвојио више од 2,6 милијарди динара за финансијску подршку за више од 8800 ученика средњих школа и студената. За Конкурс за стипендирање студената у иностранству за шк. 2012/13. годину, Фонд за младе таленте је издвојио више од 400 милиона динара.

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

Коментари